
Als vrouw, moeder en professional heb je veel ballen hoog te houden. Alles wat je zelf graag wilt, de verwachtingen van je omgeving. Dat vraagt om een goede balans. Die balans begint vaak bij bewustwording van alles wat jou uit balans haalt en de dingen die juist zorgen voor stabiliteit.
In deze post leg ik de focus op de dingen die vaak zorgen voor disbalans. Op basis van de gesprekken die ik voer met vrouwen in mijn online praktijk heb ik een lijst gemaakt van de 5 grootste uitdagingen die balans in de weg staan.
Check eens bij jezelf. In hoeverre halen ze jou uit balans?
1 - Gebrek aan tijd
Deze hoor ik heel vaak. Eerlijk is eerlijk, vaak willen we meer dan we kunnen in de beschikbare tijd. Daar heb ik zelf ook regelmatig last van.
Maar als je wat dieper graaft dan blijkt vaak dat tijd niet het echte probleem is. Een aantal dingen die er meestal onder zitten:
- Te hoge eisen stellen aan jezelf of onrealistische verwachtingen
- Lage energie door te veel energie slurpers en te weinig energie boosters
- Geen echte keuzes maken waardoor je van alles en niks doet en weinig voldoening ervaart
- Het ontbreken van een goede en realistische planning
- Niet helder hebben wat je echt belangrijk vindt, waar je je tijd aan wilt besteden
- Onvoldoende opkomen voor je eigen tijd en dit te makkelijk aan een ander geven
Soms noemen we tijd als reden waarom we iets niet doen, maar als we echt eerlijk zijn willen we het misschien wel helemaal niet, of ervaren we andere belemmeringen waar we niet goed onze vinger op kunnen leggen.
Check eens bij jezelf: Waar gaat jouw tijd naartoe? Is dit hoe je graag je tijd zou willen besteden? Geeft het je energie? Neem je voldoende tijd voor jezelf? Waar kun je mee stoppen of wat kun je eventueel uitbesteden?
2 - Alle ballen hooghouden
Denk aan het huishouden, je vriendenkring, familie, hulpvragen vanuit school, het kinderdagverblijf of van de sportclub (van je kinderen), alles rond verjaardagen van jullie zelf en anderen, verplichte bezoekjes.
Ook de zwaar onderschatte ‘mental load’ hoort hierbij. Denk aan alles wat er in je hoofd omgaat rond de organisatie van je gezin of van je werk. Boodschappen, alles wat er gehaald of geregeld moet worden voor jezelf, voor die meeting, of voor je kids.
Vraag jezelf af: Welke ballen probeer jij allemaal hoog te houden in je werk en in je privé? Waarom? Wat kost dit je? Wat houdt je tegen om ze te laten vallen? Welke ballen kun je aan iemand anders geven?
Een andere ‘alle ballen hooghouden’ is de sociale norm. Welke verwachtingen heb je over jezelf? Over de rollen die je vervult? Gaandeweg heb je een beeld gevormd over wat het betekent om een goede vrouw, moeder, dochter, partner, vriendin, etc. te zijn. Maar dat niet alleen. Ook je omgeving heeft daar bepaalde verwachtingen over. In hoeverre beïnvloeden die jou? Doe jij de dingen zoals ze ‘horen’?
Check bij jezelf: Aan welke verwachtingen probeer je te voldoen? Van wie zijn ze? Zijn ze realistisch? Dienen ze je? Of is het tijd voor nieuwe verwachtingen?
3 - Moeilijk kunnen loslaten
Dit gaat over controle houden. Alles zelf willen doen. Zeker weten dat het goed gebeurt. Moeilijk taken kunnen loslaten of aan een ander toevertrouwen. Micro managen. Ook hier geldt: alleen perfect is goed genoeg.
Vaak is dit in relatie tot de partner, collega’s, maar ook tot het kind. Denk aan al die keren dat je iets uit handen hebt genomen omdat je dacht, dat loopt verkeerd af, terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand was.
Dit heeft ontzettend veel impact op jezelf en op de ander. Uiteindelijk is niemand hierbij gebaat. Jij niet omdat je te veel hooi op je vork neemt. Je partner, collega of kind niet omdat je geen vertrouwen in de ander toont en deze persoon de kans ontneemt om zelf iets te leren.
Stel jezelf deze vragen: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hoe erg is dat? Wat kost het je als je telkens ingrijpt of werk naar jezelf toe schuift? Wat doet het met je relaties? Is het je dat waard? Wat zou je graag willen?
4 - Taakverdeling en communicatie met partner
Deze kom ik heel vaak tegen. Vrouwen zeggen vaak dit:
“Ik zou graag willen dat mijn man of partner meer zou doen in het huishouden en rond de zorg voor de kinderen. Ik voel me daar soms alleen in staan. Maar eigenlijk mag ik niet zeuren want mijn man werkt ook heel hard. Ik heb ook niks te klagen… We hebben een mooi huis, een goed inkomen, prachtige kindjes.”
Maar ondertussen voelt ze zich ontzettend klote en voelt ze zich daar nog schuldig over ook!
Mannen en vrouwen vergeten weleens dat de zorg voor kindjes en het moederschap heel veel voldoening kan geven maar ook heel veel van je kan vragen. Soms ben je na een dag voor je kindjes zorgen meer uitgeput dan wanneer je aan het werk zou zijn.
De redenatie: ik mag niet klagen want ik ben meer ‘vrij’ of ‘ik werk minder’ gaat daarom meestal niet op. Soms is voor je kindjes zorgen gewoon keihard werken en afhankelijk van in welke fase je kind zit kan het ook nog voelen als ondankbaar werk.
Wat gaat dan wel op?
Ik heb een wijze vrouw ooit eens horen zeggen: “Het is nooit 50/50”. Werk, zorg voor je kinderen en alles eromheen kan nooit helemaal gelijk worden verdeeld tussen jou en je partner. Dat komt onder andere omdat we allemaal zijn toebedeeld met een andere batterij. Die batterij laadt bij iedereen ook op van verschillende dingen.
Wat werkt dan wel?
- Zoek de verbinding op. Bespreek met elkaar hoe je je voelt in de huidige situatie en kijk ook waar jullie behoeften liggen. Wat hebben jullie (afzonderlijk van elkaar en samen) nodig op een dag om je goed te voelen? Welke taken zijn eigenlijk niet belangrijk en ook niet urgent genoeg om op dit moment te doen? Welke taken maken wél echt een verschil? Welke taken liggen bij de één, maar passen eigenlijk beter bij de ander? Wat zou je kunnen uitbesteden?
- Check elkaars energieniveau. Stel je partner komt thuis en jullie zijn beiden moe, maar één van jullie moet de kindjes naar bed brengen, of een pakketje op de post doen. Check in bij elkaar door te vragen waar de ander zit met zijn of haar energie. Stel jij zit op 60% en je partner op 10%, dan zeg jij bijvoorbeeld: geen zorgen, ik regel het deze keer. Maar stel je zit beiden op 10% of 15%, kijk dan bijvoorbeeld of jullie de verwachtingen kunnen bijstellen. Dat pakketje morgen op de bus of een kort verhaaltje voor het slapengaan en daarna een rustmomentje voor jezelf.
- Neem verantwoording voor je eigen energieniveau. We zijn allemaal toebedeeld met een ander energieniveau, maar dit is in grote mate te beïnvloeden door dingen te doen die je batterij opladen. Denk aan sporten, sociale contacten, leuke dingen doen waar je echt blij van wordt, rust momentjes inplannen, op tijd naar bed gaan en je motor voorzien van de juiste voeding voor jou. Door goed te zorgen voor je eigen energieniveau doe je jezelf een groot plezier en help je ook de ander.
Check deze samen met je partner: Gebruik bovenstaande punten en ga een open gesprek aan met elkaar. Bespreek hoe jullie samen een ‘betere’ puzzel kunnen leggen.
5 - Perfectionisme
Perfectionistische vrouwen leggen de lat enorm hoog voor zichzelf. Ze hebben een ideaal plaatje van wat goede en liefdevolle moeders zoal doen. Maar ook over hun relaties, hoe hun huis eruit hoort te zien, etc. Misschien vertel je jezelf dat relaties altijd leuk horen te zijn, dat goede moeders alles voor hun kinderen doen en dat alleen het beste goed genoeg is.
Dat lijkt misschien heel mooi, maar dat betekent ook dat alles wat niet perfect is, niet goed genoeg is. Dat jij en de mensen om je heen op hun tenen moeten lopen om maar goed genoeg te zijn. Wat je van jezelf verwacht, dat verwacht je vaak ook van anderen.
Wat anderen en vooral kinderen nodig hebben is niet perfectie, maar de wetenschap dat het niet perfect hoeft te zijn.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen?
Ik hoop dat je hier alvast iets aan hebt en ik ben heel benieuwd in hoeverre je deze uitdagingen in jouw leven herkent. Als je ze spot dan is de kans groter dat je er ook echt iets mee kunt.
Heb ik een belangrijke uitdaging gemist in dit rijtje? Laat het me vooral weten.
Wil jij meer in balans komen?
Misschien heb je hem al gezien, maar zo niet dan is dit een heel waardevolle!
Ik heb een e-book gemaakt, speciaal voor vrouwen, moeders en professionals: De balans check. Het laat je op een heel fijne, simpele en positieve manier zien waar de grootste winst te behalen valt voor jouw balans.
In dit GRATIS e-book:
- Krijg je een duidelijk begrip van balans
- Zie je op welke vlakken je in of uit balans bent
- Ontdek je de meest gemaakte fout om balans te herstellen
- Leer je waar de grootste winst te behalen valt voor jouw balans
Er zit een oefening in die ook uitermate geschikt is om samen met je partner te doen (maar wel ieder voor zich). Deze zorgt 100% voor meer verbinding en begrip voor elkaar.
Doe dit en je maakt heel makkelijk inzichtelijk waar jullie behoeften precies liggen zodat jullie daarna samen een ‘betere puzzel’ kunnen leggen.
Laat je me weten wat je ervan vond?
Stuur gerust een DM of een mailtje naar: hallo@reflourish.nl
Liefs, Henriëtte
FUN FACT: de zonnebloem in de afbeelding had ook moeite om in balans te blijven en was omver geblazen door een storm. Ik hou hem hier overeind met mijn hand, maar hij was eigenlijk al afgebroken en lag op de grond. LEARNING: Soms heb je een extra handje nodig om in balans te blijven en soms is er werk aan de fundering.